Home MEDI AMBIENT MEDI AMBIENT/ L’Hospital de la Ribera obté l’acreditació ISO 14064
MEDI AMBIENT/ L’Hospital de la Ribera obté l’acreditació ISO 14064

MEDI AMBIENT/ L’Hospital de la Ribera obté l’acreditació ISO 14064

0
0

Certificada per AENOR

L’Hospital de la Ribera obté l’acreditació ISO 14064 per al càlcul de la seua petjada de carboni

• El càlcul de la petjada és una eficaç eina per a la reducció d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle (GEI) derivats de l’activitat de l’Hospital

L’Hospital ha desenvolupat recentment accions per a la protecció ambiental com la implantació de poals retornables o l’adquisició d’una nova refrigeradora menys contaminant

ALZISAN Ecologico y tradicional

L’Hospital Universitari de la Ribera ha obtingut l’Acreditació UNE-EN-ISO 14064-1:2012 de Càlcul de Gasos d’Efecte d’hivernacle (petjada de carboni), una de les més estrictes normes internacionals que certifica que el centre verifica la totalitat d’emissions de gasos emesos al medi ambient.

Amb l’obtenció d’esta exigent acreditació, certificada per Aenor, l’Hospital de la Ribera es converteix en un dels primers centres públics a aconseguir-la.

Aenor ha destacat en el seu informe “l’agilitat de les dades aportades per la Ribera” i ha conclòs que, “no s’han detectat no conformitats”.

Esta acreditació verifica, entre altres factors, que l’Hospital compleix de manera rigorosa amb el càlcul desglossat de les emissions totals dels gasos d’efecte d’hivernacle (GEI) que emet a l’atmosfera des de diverses fonts com a electricitat, gas natural, combustible per a grups electrògens i vehicles, sistema de refrigeració, equips contra incendis i gasos anestèsics i medicinals.

El càlcul de la petjada de carboni s’expressa en quantitat de tones de CO2 emeses a l’atmosfera i permet a l’Hospital analitzar l’impacte de les seues activitats en el medi ambient i conèixer els seus efectes sobre el canvi climàtic.

Conèixer per a gestionar

A més de saber l’origen de les seues emissions, la petjada de carboni permetrà a l’Hospital, a partir del seu any base de càlcul, marcar-se objectius de reducció de les emissions gràcies al control periòdic de les mateixes de manera interna i al major coneixement dels punts crítics.

Com ha explicat la gerent del Departament de Salut de la Ribera, Dra. Liliana Fuster, “el càlcul de la petjada permet que tinguem una eficaç eina de gestió a les nostres mans; a través d’ella es pot dissenyar un pla de reducció de gasos d’efecte d’hivernacle que porte associat un estalvi de costos”.

Per a Fuster, «a partir d’esta fotografia de les nostres emissions, podem plantejar-nos amb major certesa el repte de reduir la petjada del carboni de l’Hospital. És, per tant, una eina que possibilita estalvis energètics i econòmics”, ha afegit.

En este sentit, l’Hospital d’Alzira ja ha implantat en els dos últims anys diverses mesures que han reduït les emissions de GEI com la implantació de poals retornables per a la gestió de residus sanitaris que han possibilitat, a més, un estalvi econòmic de 35.000 euros en 8 mesos. Una altra mesura ha estat l’adquisició d’una nova refrigeradora que ha permès la reducció de, almenys, 78 tones d’emissions CO2.

Així mateix, s’han dut a terme diverses iniciatives de conscienciació ambiental entre professionals i usuaris per a reduir el consum d’energia, paper i aigua i una millor administració dels residus.

Aquestes actuacions formen part del Sistema de Gestió Ambiental i Energètic que ha implantat el Departament de Salut de la Ribera i que es veurà ara enfortit amb el càlcul de la petjada de carboni.

baner Carniceria Jordan largo

Compensació d’emissions

D’altra banda, la certificació de la petjada de carboni valora i recomana que l’organització puga realitzar accions externes per a compensar les emissions de la mateixa organització. En este sentit, l’Hospital ha acordat recentment amb l’ONG Interpreta Natura, amb seu a Alzira, la implantació d’accions futures per a la reducció d’emissions a la comarca. El darrer octubre ja van realitzar una acció conjunta de la promoció de l’agricultura ecològica.

Per a la Dra. Liliana Fuster, “el Departament de Salut de la Ribera vol tindre una posició de lideratge en temes ambientals. D’una banda, els centres sanitaris hem de contribuir a minimitzar els efectes que la deterioració mediambiental poden tindre sobre la salut i incidència en malalties i, per un altre, ser proactius per a mitigar el nostre impacte en el canvi climàtic”.