Home SALUT SALUT/ Diumenge 15 de novembre Dia Mundial Sense Alcohol.
SALUT/ Diumenge 15 de novembre Dia Mundial Sense Alcohol.

SALUT/ Diumenge 15 de novembre Dia Mundial Sense Alcohol.

0
0

La Unitat de Conductes Addictives de la Ribera atén 131 casos nous per problemes relacionats amb l’alcohol

Diumenge pròxim, 15 de novembre, se celebra el Dia Mundial Sense Alcohol.

Representen el 40,3% de les demandes de primeres visites realitzades en l’UCA de la Ribera en 2019

ALZISAN Ecologico y tradicional

La Unitat de Conductes Addictives (UCA) del Departament de Salut de la Ribera, integrada dins de l’Equip de Salut Mental, ha atés un total de 131 casos nous durant l’any 2019 per problemes relacionats amb el consum d’alcohol.

Esta xifra representa el 40,3% de les demandes de primeres visites realitzades en l’UCA l’any passat, sent, per tant, l’alcohol sol o en combinació amb altres drogues, la substància principal per la qual els pacients han acudit a la Unitat.

Perfil social del pacient

Del total de nous pacients vistos per problemes amb l’alcohol en l’UCA en 2019, en el 41,2% dels casos el pacient estava casat o vivia amb una parella de fet, mentre que en el 27% era solter i en el 29%, divorciat o separat.

La majoria dels pacients, el 61%, tenía 1 o 2 fills, mentre que el 12,2% no tenía descendència.

Pel que fa a la situació laboral de les persones demandants d’atenció per consum d’alcohol, el 43,5% es trobava treballant, mentre que el 32% es trobava en situació de desocupació, i el 17,5% era pensionista i/o amb una incapacitat permanent.

Segons han assenyalat els responsables de la UCA, “este perfil ens demostra que, lluny del que a priori pot pensar-se, les persones amb problemes relacionats amb l’alcohol podem ser qualsevol de nosaltres i que és ací on resideix el perill. Moltes vegades, per l’ús que d’ell fem en tota mena de festes i celebracions, ens oblidem que l’alcohol és una substància tòxica amb importants repercussions per a la nostra salut i que el pas entre un consum d’alcohol responsable i un consum perjudicial o abús, moltes vegades és inadvertit”.

Unitat de Conductes Addictives i Grup ARPA

Situada junt al Centre de Salut d’Alzira del carrer La Pau, l’UCA del Departament de Salut de la Ribera està atesa per un equip multidisciplinari de professionals compost per un metge de conductes addictives, un psiquiatre, dues psicòlogues, una infermera i una auxiliar d’Infermeria.

En ella, els pacients reben un seguiment a nivell individual (cites amb el metge i/o psicòleg), assisteixen a grups terapèutics i reben suport familiar. La Unitat és també l’encarregada de gestionar les derivacions a altres recursos de suport de la xarxa sanitària per a pacients amb problemes addictius com: unitats de desintoxicació hospitalària, centres de dia o comunitats terapèutiques.

Igualment, l’UCA de la Ribera es coordina amb altres entitats sanitàries, socials i municipals de la comarca, amb la finalitat de proporcionar una assistència integral als pacients que presenten trastorns addictius.

baner Carniceria Jordan largo

A part de la labor assistencial, l’UCA realitza altres activitats en diversos àmbits, com a formació per a residents de les especialitats de Medicina Familiar i Comunitària, Psiquiatria i Psicologia; per a Pràcticum màster i Grau de Psicologia, realització de projectes d’investigació o suport a organismes de prevenció i promoció de la salut.

Així mateix, l’UCA forma part del Grup Iniciativa ARPA (Abordatge en la Ribera dels Problemes per Alcohol), integrat també per professionals sanitaris d’Atenció Primària, Especialitzada, Unitats de Prevenció Comunitària municipals i Salut Pública.

Este Grup treballa en el Departament de Salut amb l’objectiu de promoure la prevenció de problemes d’alcohol en població general i en poblacions de risc a nivell comunitari, millorar la detecció i atenció precoç de l’alcoholisme i del consum de risc en Atenció Primària i promoure l’atenció multidisciplinària (abordatge biològic/psicològic i social), des del sistema sanitari, dels pacients amb problemes per consum d’alcohol.