Home SALUT SALUT/ Fita històrica en la cirurgia de mà
SALUT/ Fita històrica en la cirurgia de mà

SALUT/ Fita històrica en la cirurgia de mà

0
0

L’Hospital d’Alzira realitza el primer implant a Espanya d’una pròtesi impresa en 3D en la monyica d’un pacient

S’ha reemplaçat l’escafoide humà per un implant biònic imprés segons les mesures de l’os de la monyica sana

El pacient ha recuperat la funcionalitat de la mà intervinguda, després de 10 anys de pèrdua de mobilitat i força

ALZISAN Ecologico y tradicional

S’han necessitat 3 mesos de treball per a obtindre un disseny de titani amb les mesures exactes i mil·limètriques de l’escafoide fracturat

L’Hospital Universitari de la Ribera s’ha convertit en el primer centre sanitari d’Espanya a implantar una pròtesi impresa en 3D per a substituir l’os escafoide fracturat de la monyica d’un pacient.

Gràcies a esta intervenció, el pacient ha pogut recuperar la mobilitat de la seua mà, ja que la impressió, realitzada en titani, reprodueix amb precisió la funció de l’escafoide lesionat.

El pacient intervingut és un home de 40 anys d’edat que, des de 2009, patia una lesió del carp a la seua mà esquerra, la qual cosa li havia fet perdre de manera progressiva la mobilitat i força de la monyica.

Segons ha destacat Luis Aguilella, facultatiu del Servei de Traumatologia i Cirurgia Ortopèdica de l’Hospital Universitari de la Ribera, “sense este implant biònic, la lesió que patia el pacient hauria requerit soldar diversos ossos del carp –el que es coneix com artrodesi-, fins al punt de perdre quasi per complet la mobilitat de la mà. Amb este implant, no obstant això, hem pogut reemplaçar l’escafoide danyat perquè, junt a la resta d’ossos, actue en el moviment de la monyica, recuperant l’ús quotidià i natural de l’articulació”.

Una planificació de 3 mesos

El projecte de planificació i reconstrucció de la pròtesi ha estat desenvolupat per l’empresa espanyola Avamed Synergy, els enginyers biomèdics de la qual han treballat exhaustivament junt al Dr. Aguilella en el disseny d’este complex implant.

L’empresa Techfit DS ha realitzat la impressió de titani, d’aproximadament 3 centímetres, amb les mesures exactes i mil·limètriques de l’escafoide lesionat, “en cas contrari l’implant hauria fracassat”, ha afirmat Aguilella.

Per a això, prèviament a la cirurgia, al pacient se li va realitzar un TAC de la mà sana amb l’objectiu de conéixer la grandària de l’escafoide. Una vegada processades les imatges es va realitzar una reconstrucció virtual en 3D des de la qual es va dissenyar la pròtesi a mesura en titani, amb acabat en espill i es va fabricar mitjançant tècniques de reconstrucció tridimensional d’alta precisió.

Segons ha assenyalat el CEO d’Avamed Synergy, Lucas Díez, “la complexitat de la fabricació de la pròtesi també residia en què es necessitava que la mateixa comptara amb una sèrie d’orificis distribuïts estratègicament, per a poder fixar-la a la resta dels ossos mitjançant un tendó extret de l’avantbraç del pacient en el mateix acte quirúrgic”. Tot això ha suposat un treball de revisions i perfeccionament pròxim als 3 mesos.

Un implant d’elevada dificultat tècnica

Per a dur a terme l’implant del disseny 3D ha sigut necessària una complexa cirurgia de 2 hores de duració, en la qual, a través de 3 xicotetes incisions en la monyica del pacient, s’ha extret l’escafoide danyat per a, posteriorment, implantar la pròtesi de titani i estabilitzar-la amb un empelt tendinós.

Segons el Dr. Aguilella, “el sistema ossi de la mà és molt similar al funcionament d’un rellotge; si una de les peces falla o no és exacta, no pot haver-hi mobilitat; d’ací l’elevada dificultat tècnica d’este implant”.

“L’èxit resideix en què s’ha aconseguit que una pròtesi, impresa amb material biocompatible, funcione com un os més de la mà”, ha afirmat el doctor.

Una vegada inserida en la monyica, ha sigut necessari unir la impressió amb la resta d’ossos del carp mitjançant l’empelt de tendons entrellaçats en 360º a través de les perforacions, amb l’objectiu d’aconseguir un moviment harmònic de la pròtesi.

El Dr. Aguilella ha destacat que “el pacient ha iniciat ja una sèrie de sessions de rehabilitació amb l’objectiu de recuperar la força completa de la seua monyica. Hui dia l’evolució està sent molt bona, i preveiem que recobre la funcionalitat de la mà als dos mesos de la intervenció”.

«La impressió de pròtesi 3D a mesura del pacient, serà en un futur, una de les millors alternatives en cirurgia traumatològica, ja que ofereix als pacients una solució ortopèdica que fins ara no existia. De fet, a l’Hospital d’Alzira ja tenim altres dos pacients amb els quals estem treballant en el disseny de les pròtesis personalitzades”, ha assenyalat el Dr. Aguilella.

Per part seua, Lucas Díez ha manifestat que “els projectes de planificació virtual 3D de cirurgia complexa, ajuden al procés de presa de decisió; el doctor guanya en seguretat i precisió, sent molt útils tant en reconstruccions traumatològiques com en processos quirúrgics oncològics”.